MINIPIZZA NA BUŁCE
Składniki:
1 łyżka oliwy
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
150 ml przecieru pomidorowego
50 g tartego żółtego sera
1 pomidor
kilka listków bazylii
1 bułka
Przygotowanie:
Oliwę podgrzewamy w rondlu. Podsmażamy pokrojony czosnek i obraną, posiekaną cebulę (przez około 3-4 minuty).
Dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy, aż sos stanie się gęsty. Po zdjęciu z ognia dorzucamy listki bazylii oraz sól i pieprz do smaku.
Bułkę kroimy wzdłuż, opiekamy w piekarniku przez 2 minuty, a następnie smarujemy przygotowanym wcześniej sosem.
Na kajzerkę kładziemy pokrojonego pomidora i posypujemy żółtym serem.
Wstawiamy minipizzę do rozgrzanego do 200°C piekarnika i zapiekamy na jasnozłoty kolor.