piątek, 2 czerwca 2017

WĄTRÓBKA

WĄTRÓBKA


60 dag wątróbek drobiowych
500 ml mleka do wymoczenia wątróbek
3-4 łyżki mąki pszennej
2 średnie cebule
2 łyżki oleju
sól
pieprz
suszony majeranek
gałązki szałwii i majeranku do dekoracji

Sposób przygotowania

Wątróbki oczyścić, włóż do miseczki. Zalej mlekiem i odstaw na 1-2 godziny.
 Potem wyjmij je, opłucz zimną wodą i dobrze osusz. Większe sztuki pokrój na kawałki. Cebule obierz, potnij w plasterki.  .
 Wymoczone wątróbki oprósz mąką. Zrumień na rozgrzanym oleju. Zdejmij z patelni. Na tym samym tłuszczu smaż cebule. Ułóż na niej wątróbki. Podlej całość  wodą. Duś pod przykryciem 5–7 minut.

 Pod koniec przypraw do smaku solą, pieprzem,  oraz sporą ilością suszonego majeranku. Przed podaniem udekoruj świeżymi ziołami. Podawaj  z chrupiącą bagietką lub ziemniakami i surówką.




Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...