WĄTRÓBKA
60 dag wątróbek drobiowych
500 ml mleka do wymoczenia wątróbek
3-4 łyżki mąki pszennej
2 średnie cebule
2 łyżki oleju
sól
pieprz
suszony majeranek
gałązki szałwii i majeranku do dekoracji
Sposób przygotowania
Wątróbki oczyścić, włóż do miseczki. Zalej mlekiem i odstaw na 1-2 godziny.
Potem wyjmij je, opłucz zimną wodą i dobrze osusz. Większe sztuki pokrój na kawałki. Cebule obierz, potnij w plasterki. .
Wymoczone wątróbki oprósz mąką. Zrumień na rozgrzanym oleju. Zdejmij z patelni. Na tym samym tłuszczu smaż cebule. Ułóż na niej wątróbki. Podlej całość wodą. Duś pod przykryciem 5–7 minut.
Pod koniec przypraw do smaku solą, pieprzem, oraz sporą ilością suszonego majeranku. Przed podaniem udekoruj świeżymi ziołami. Podawaj z chrupiącą bagietką lub ziemniakami i surówką.
Wymoczone wątróbki oprósz mąką. Zrumień na rozgrzanym oleju. Zdejmij z patelni. Na tym samym tłuszczu smaż cebule. Ułóż na niej wątróbki. Podlej całość wodą. Duś pod przykryciem 5–7 minut.
Pod koniec przypraw do smaku solą, pieprzem, oraz sporą ilością suszonego majeranku. Przed podaniem udekoruj świeżymi ziołami. Podawaj z chrupiącą bagietką lub ziemniakami i surówką.