Sałatka z nuggetsami
Składniki:
200 ml makaronu ryżowego
1 litr wody do ugotowania makaronu
płaska łyżeczka soli do ugotowania makaronu
długi świeży ogórek
mała puszka kukurydzy konserwowej
połówka piersi z kurczaka
2-3 łyżki majonezu
sól i pieprz mielony do smaku
małe jajko
bułka tarta
olej do smażenia
Wykonanie:
Wodę zagotować, osolić. Do wrzątku wsypać filiżankę makaronu i ugotować wg przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odedzić i ostudzić.
Mięso z piersi umyć, dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w cienkie ok. 3 mm plasterki.
W małej misce rozmącić jajko, delikatnie posolić i popieprzyć. Do przygotowanego jajka włożyć pokrojone mięso.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Obtoczone w jajku kawałki mięsa panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złocisty kolor z obu stron. Usmażone odsączyć na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Ostudzić.
Ogórka dokładnie umyć następnie pokroić w drobną kosteczkę. w taką samą kosteczkę pokroić ostudzone mięso. Wszystkie składniki: ostudzony makaron, pokrojone ogórki i mięso, odcedzoną kukurydzę i majonez dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i mielonym pieprzem. Przed podaniem schłodzić chwilę w lodówce i gotowe. Smacznego