piątek, 2 czerwca 2017

SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY

SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY


Składniki:

pół główki białej kapusty ( średniej wielkości )
2 marchewki
ząbek czosnku
1/3 szklanki octu winnego
1/2 szklanki oleju
      łyżeczka soli
pół szklanki cukru

Sposób wykonania:

Kapustę obieram z wierzchnich liści i cienko szatkuję.
Marchewkę obieram, myję i ścieram na tarce o dużych oczkach. 
Kapustę mieszam z marchewką.
Przygotowuję zalewę: zagotowuję olej, ocet, przeciśnięty czosnek oraz cukier i sól.
Wrzącą zalewą zalewam kapustę z marchewką, mieszam i ugniatam łyżką. Pozostawiam do ostudzenia, przykrytą odstawiam do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Podaję  do dań z drobiu i do ryżu.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...