Jogurtowo-budyniowe ciasto bez pieczenia
Skladniki:
2 paczki herbatników
400 g jogurtu greckiego
2oo g śmietany 36 %
3 łyżki żelatyny
120 g cukru pudru
sok z 1 cytryny
2 galaretki zielone
2 galaretki zielone
450 ml mleka
2 budynie waniliowe
2 łyżki cukru
2 łyżki cukru
100g masła
owoce sezonowe
Przygotowanie:
Blachę wykładamy herbatnikami. żelatynę namaczamy, a jogurt ubijamy z cukrem pudrem. W osobnej misce ubijamy śmietanę. Łączymy śmietanę z masą jogurtową, mieszamy łyżką, a na koniec dodajemy sok z cytryny mieszamy i wylewamy na herbatniki.
Jak zastygnie wykładamy owoce np. truskawki. Wszystko zalewamy zieloną tężęjącą galaretką.
Następnie gotujemy budyń. Część mleka wlewamy do garnka i dajemy tam cukier. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie. Jak mleko się zagotuje wlewamy masę budyniową i mieszamy aby się nie przypaliło. Studzimy budyń. Następnie ucieramy masło i miksujemy z budyniem. Masę wykładamy na galaretkę, a na nią herbatniki. Wkładamy do lodówki