Cygan
Składniki:
15 dag masła
25 dag cukru pudru
6 żółtek
10 dag miodu płynnego
30 dag zmielonego maku
5 dag kakao
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1/2 l mleka
1 łyżka cukru
cukier waniliowy
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
1 kostka tłuszczu
1 duża paczka biszkoptów
2 czerwone galaretki.
Wykonanie:
Ciasto:
Utrzeć masło, cukier i żółtka. Dodać miód, zmielony mak i ucierać około 30 minut. Dodać kakao, sodę, cynamon, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Piec w temp. 180 stopni C ok. 1 godzinę i przekroić na 2 placki.
Masa budyniowa:
Część mleka wymieszać z cukrem waniliowym, mąką pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem. Wlać rozrobioną mąkę i ugotować budyń, odstawić do wystygnięcia. Tłuszcz utrzeć i dodawać ostudzony budyń, ucierając.
Przełożenie placka:
Placek - masa - paski galaretki pomiędzy biszkoptami masa - placek - polewa.