piątek, 2 czerwca 2017

Cygan

Cygan

 

Składniki:
15 dag masła
25 dag cukru pudru
6 żółtek
10 dag miodu płynnego
30 dag zmielonego maku
5 dag kakao
   1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1/2 l mleka
1 łyżka cukru
cukier waniliowy
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
1 kostka tłuszczu
1 duża paczka biszkoptów
2 czerwone galaretki.

Wykonanie:
Ciasto:
Utrzeć masło, cukier i żółtka. Dodać miód, zmielony mak i ucierać około 30 minut. Dodać kakao, sodę, cynamon, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Piec w temp. 180 stopni C ok. 1 godzinę i przekroić na 2 placki.

Masa budyniowa:

Część mleka wymieszać z cukrem waniliowym, mąką pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem. Wlać rozrobioną mąkę i ugotować budyń, odstawić do wystygnięcia. Tłuszcz utrzeć i dodawać ostudzony budyń, ucierając.

Przełożenie placka:

 Placek - masa - paski galaretki pomiędzy biszkoptami masa - placek - polewa.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...