Kiszone buraczki
Składniki:
1 litr wody
płaska łyżka soli
Korzeń pietruszki
6 ząbków czosnku
1 kg. buraków
Przygotowanie:
Składniki są na dwa słoiki litrowe.
Wodę należy zagotować ze solą a następnie przestudzić-nie musi być całkiem zimna gdy będziemy zalewali buraczki.
Buraki obieramy i kroimy w plastry. Czosnek również należy obrać i każdy ząbek przekroić na pół.
Pietruszki po obraniu kroimy wzdłuż na cztery części.
Składniki równo rozkładamy do każdego słoika i zalewamy wodą przegotowaną ze solą.
Sok po kilku dniach jest gotowy do picia.
W ciepłym miejscu szybciej buraczki nam się ukiszą.
Wodę należy zagotować ze solą a następnie przestudzić-nie musi być całkiem zimna gdy będziemy zalewali buraczki.
Buraki obieramy i kroimy w plastry. Czosnek również należy obrać i każdy ząbek przekroić na pół.
Pietruszki po obraniu kroimy wzdłuż na cztery części.
Składniki równo rozkładamy do każdego słoika i zalewamy wodą przegotowaną ze solą.
Sok po kilku dniach jest gotowy do picia.
W ciepłym miejscu szybciej buraczki nam się ukiszą.