piątek, 2 czerwca 2017

Kiszone buraczki

Kiszone buraczki

Składniki:

1 litr wody
płaska łyżka soli
Korzeń pietruszki
6 ząbków czosnku
1 kg. buraków

 

Przygotowanie:

Składniki są na dwa słoiki litrowe.

Wodę należy zagotować ze solą a następnie przestudzić-nie musi być całkiem zimna gdy będziemy zalewali buraczki.
Buraki obieramy i kroimy w plastry. Czosnek również należy obrać i każdy ząbek przekroić na pół.
Pietruszki po obraniu kroimy wzdłuż na cztery części.
Składniki równo rozkładamy do każdego słoika i zalewamy wodą przegotowaną ze solą.
Sok po kilku dniach jest gotowy do picia.
W ciepłym miejscu szybciej buraczki nam się ukiszą.



Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...