Szynka gotowana
Składniki:
· 1,5 kg szynki wieprzowej surowej podwędzanej
· 2,5 litra wody
· 1 mała cebula
· 1 czubata łyżka musztardy
· 5 ząbków czosnku
· 5 ziaren ziela angielskiego
· 5 ziaren jałowca
· 4 liście laurowe
· 1 łyżeczka kolorowego pieprzu
· 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
· 4 łyżki soli
· pół łyżeczki wędzonej papryki
Przygotowanie:
Do garnka z wodą wrzucamy wszystkie przyprawy, całą cebulę, ząbki czosnku i musztardę, zagotowujemy. Odstawiamy do ostygnięcia. Szynkę wkładamy do garnka, ważne jest, aby całe mięso było zanurzone w zalewie. Jeżeli jest potrzeba, można dolać wody. Zalewę z szynką podgrzewamy i gotujemy około 8 minut. Po tym czasie wyłączamy gaz, przykrywamy ją pokrywką i zostawiamy na 12 godzin w garnku. Następnie szynkę znowu gotujemy w tej samej zalewie 8 minut i znowu odstawiamy, przykrytą, do wystygnięcia.