piątek, 2 czerwca 2017

Szynka gotowana

Szynka gotowana



Składniki:

·                   1,5 kg szynki wieprzowej surowej podwędzanej
·                   2,5 litra wody
·                   1 mała cebula
·                   1 czubata łyżka musztardy
·                   5 ząbków czosnku
·                   5 ziaren ziela angielskiego
·                   5 ziaren jałowca
·                   4 liście laurowe
·                   1 łyżeczka kolorowego pieprzu
·                   1 łyżeczka suszonego rozmarynu
·                   4 łyżki soli
·                   pół łyżeczki wędzonej papryki

 

Przygotowanie:

Do garnka z wodą wrzucamy wszystkie przyprawy, całą cebulę, ząbki czosnku i musztardę, zagotowujemy. Odstawiamy do ostygnięcia. Szynkę wkładamy do garnka, ważne jest, aby całe mięso było zanurzone w zalewie. Jeżeli jest potrzeba, można dolać wody. Zalewę z szynką podgrzewamy i gotujemy około 8 minut. Po tym czasie wyłączamy gaz, przykrywamy ją pokrywką i zostawiamy na 12 godzin w garnku. Następnie szynkę znowu gotujemy w tej samej zalewie 8 minut i znowu odstawiamy, przykrytą, do wystygnięcia.



Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...