Karkówka zapiekana w kapuście z ziemniakami w mleku
Składniki
Składniki:
1,2 kg karkówki bez kości,
1 kg kapusty kiszonej,
opak. przyprawy do karkówki,
puszka ananasów,
1 łyżka smalcu.
1 kg ziemniaków,
2 ząbki czosnku,
woda,
mleko,
łyżka soli,
koperek.
Przygotowanie:
Mięso umyć, natrzeć przyprawą. Włożyć na kilka godz. do lodówki. Następnie obsmażyć je na smalcu ze wszystkich stron. Kapustę odcisnąć, pokroić drobno. Część kapusty ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Włożyć mięso, na około ułożyć resztę kapusty. Ananasy pokroić w kostkę, ułożyć na karkówce, kapustę polać sokiem z ananasów. Przykryć i piec ok. 2 godz. w temp. 180 st.
Ziemniaki obrać, zalać w proporcji 1:1 wodą i mlekiem. Dodać czosnek i sól. Gotować do miękkości. Posypać posiekanym koperkiem.
Ziemniaki obrać, zalać w proporcji 1:1 wodą i mlekiem. Dodać czosnek i sól. Gotować do miękkości. Posypać posiekanym koperkiem.