poniedziałek, 3 lipca 2017

Fasolka w sosie pomidorowym


Fasolka w sosie pomidorowym


Składniki

2 kg żółtej fasolki szparagowej
500 g marchewki
500 g cebuli
500 g przecieru pomidorowego
1 szklanka oleju
4 liście laurowe
5 łyżek cukru
1 łyżka soli
2 łyżki octu 10%
pieprz

Przygotowanie:

Fasolki myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na pół. Wielki garnek wypełniamy do 3/4 wodą, zagotowujemy, wrzucamy 1 łyżkę cukru i fasolkę. Gotujemy 15 minut i odcedzamy. Marchewkę i cebulę obieramy i myjemy. Do drugiego wielkiego garnka wlewamy olej i na gorący już tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę. Dusimy 10 minut i dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę. Dusimy kolejne 15 minut. Następnie dodajemy fasolkę, przecier, liście laurowe, pozostałe 4 łyżki cukru, sól, ocet i  pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy i dusimy razem 15 minut. Jeszcze gorącą potrawę przekładamy do słoików i pasteryzujemy 20 minut. Przed podaniem najlepiej wylać zawartość słoika na patelnię i podawać jako gorący dodatek do kaszy.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...