Fasolka w sosie pomidorowym
Składniki
2 kg żółtej fasolki szparagowej
500 g marchewki
500 g cebuli
500 g przecieru pomidorowego
1 szklanka oleju
4 liście laurowe
5 łyżek cukru
1 łyżka soli
2 łyżki octu 10%
pieprz
Przygotowanie:
Fasolki myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na pół. Wielki garnek wypełniamy do 3/4 wodą, zagotowujemy, wrzucamy 1 łyżkę cukru i fasolkę. Gotujemy 15 minut i odcedzamy. Marchewkę i cebulę obieramy i myjemy. Do drugiego wielkiego garnka wlewamy olej i na gorący już tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę. Dusimy 10 minut i dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę. Dusimy kolejne 15 minut. Następnie dodajemy fasolkę, przecier, liście laurowe, pozostałe 4 łyżki cukru, sól, ocet i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy i dusimy razem 15 minut. Jeszcze gorącą potrawę przekładamy do słoików i pasteryzujemy 20 minut. Przed podaniem najlepiej wylać zawartość słoika na patelnię i podawać jako gorący dodatek do kaszy.