Pikantne ogórki z chili
Składniki:
2,5 kg ogórków
3 łyżki soli
1 łyżeczka chili
1 łyżeczka pieprzu
1 główka czosnku
1.5 szklanki octu
8 łyżek oleju
3 szklanki cukru
Sposób przygotowania:
Ogórki myjemy. Ogórki kroimy wzdłuż na 2 lub 4 części. Zasypujemy solą, mieszamy i pozostawiamy na 6 godzin. Wodę która powstanie wylewamy. Dodajemy chili, pieprz i czosnek wyduszony przez praskę, wszystko razem mieszamy. Z octu, oleju i cukru robimy zalewę ,gorącą zalewamy ogórki i również mieszamy. W tej zalewie pozostawiamy na 12 godzin. Po 12 godzinach układamy ogórki do słoików, do każdego słoika wlewamy tą zalewę żeby przykryła ogórki i zakręcamy słoiki i odstawiamy do spiżarni.