niedziela, 16 lipca 2017

Wytrawna zapiekanka z boczkiem i serem


Wytrawna zapiekanka z boczkiem i serem

Składniki: 

czerstwy chleb,
40 dkg wędzonego boczku,
cebula,
20 dkg żółtego sera,
3/4 szklanki śmietanki 36 proc.,
 3 jajka,
garść liści świeżego szpinaku,
 sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:


Na rozgrzany olej wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, a kiedy się zeszkli, dodaj boczek i chwilę podsmaż. Następnie dodaj pokrojone w kostkę kromki czerstwego chleba, tarty ser i śmietankę, liście szpinaku, sól oraz pieprz i wszystko wymieszaj. Zawartość patelni przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, po wierzchu posyp serem i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25-30 minut.

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...