PRZEPIS CIOCI NA IDEALNY BISZKOPT
Pamiętajmy, że kluczem do sukcesu są bardzo świeże jaja.
BISZKOPT I
na jedną, średniej wielkości blaszkę
Składniki:
7 jajek
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka mąki pszennej, tortowej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
płaska łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
Przygotowanie:
1. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (w rogach nacinamy papier, aby się nie marszczył).
2. Mąki przesiewamy przez sito, łączymy z cukrem waniliowym.
3. Białka oddzielmy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli, a gdy będą prawie ubite, dodajemy po łyżce cukru, cały czas ubijając. Gdy piana będzie sztywna, dodajemy do niej po jednym żółtku (nie przerywając ubijania).
4. Następnie dodajemy po łyżce mąki i mieszamy masę bardzo delikatnie, zawsze w tym samym kierunku.
5. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 35-40 minut (zrobić test suchego patyczka).
6. Biszkopt wyjmujemy od razu i energicznie rzucamy go w formie na blat. Potem studzimy.
Biszkopt II
Składniki:
6 jajek
6 łyżek cukru pudru
6 łyżek mąki pszennej tortowej
szczypta soli
Przygotowanie:
1. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (w rogach nacinamy papier, aby się nie marszczył).
2. Mąkę przesiewamy przez sito.
3. Białka ubijamy z solą, dodając w trakcie po łyżce cukru pudru (po tym, jak się nam nieco spienią już białka). Do ubitej, błyszczącej piany z białek, dodajemy po żółtku, cały czas ubijając. Na koniec dodajemy do masy po łyżce mąki, bardzo ostrożnie mieszając, żeby masa jak najmniej opadła.
4. Pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku (zrobić test suchego patyczka).
5. Biszkopt wyjmujemy od razu i energicznie rzucamy go w formie na blat. Potem studzimy.