sobota, 1 lipca 2017

Rogaliki drożdżowe




ROGALIKI DROŻDŻOWE



650 g mąki pszennej
120 g cukru kryształu
250 ml letniego mleka
3 żółtka
1 jajko całe
100 g masła lub margaryny – roztopionego i przestudzonego 
30 g drożdży świeżych 
2 łyżeczki cukru waniliowego
1/2 łyżeczki soli


nadzienie: marmolada

Do pomalowania przed pieczeniem
białko i mąka do podsypania podczas wyrabiania

Przygotowanie :

Najpierw przygotuję rozczyn :
Do miski rozkruszam drożdże, dodaję około 1 łyżeczki cukru (przyśpieszy fermentację), łyżkę mąki i około 50 ml mleka.
Całość mieszam , miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut .


Jak rozczyn wyrośnie przygotowanie ciasta na rogaliki :
Ciasto możemy przygotować robotem z hakiem lub ręcznie tak jak ja.
Do miski z rozczynem dodaję pozostałe składniki ciasta: mąkę , cukier , jajko , żółtka, cukier waniliowy, sól, mleko (oprócz masła).Całość dokładnie mieszam łyżką tak żeby składniki się połączyły.
Do połączonych składników dodaję roztopione i przestudzone masło i całość mieszam (wyrabiam) łyżką w misce aż tłuszcz wchłonie się w ciasto – chwilę to może trwać w zależności jak szybko mieszamy.

Tak przygotowane ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam dłonią około 3 minut . Jeżeli zdarzyło by się , że ciasto jest zbyt luźne to należy podsypać większą ilością mąki i nadal wyrabiać . Wilgotność ciasta może zależeć od wielkości jajek lub wilgotności użytej mąki.Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką , przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce .


Po 30 minutach :
Ciasto kilkakrotnie przerabiam (ugniatam) w misce żeby je odpowietrzyć , dzięki temu ciasto po upieczeniu będzie delikatniejsze i smaczniejsze. Miskę z ciastem ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce jeszcze na 30 minut.



Po kolejnych 30 minutach :
Ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką , przerabiam kilka razy i dzielę na dwa w miarę równe kawałki , jeden kawałek wkładam ponownie do miski i nakrywam ściereczką żeby nie obsechł podczas pieczenia pierwszej partii rogalików drożdżowych.

 Ciasto rozwałkowuję na prostokąt o szerokości od 20 do 25 cm i grubości około 4 mm . Aby ciasto nie kleiło się do wałka podczas wałkowania smaruję go mąką , blat również podsypuję delikatnie mąką. Z rozwałkowanego ciasta wykrawam za pomocą radełka (noża) trójkąty .

Teraz na podstawę trójkąta nakładam około 1 łyżeczki nadzienia i zwijam rogalik. Uformowane rogaliki układam w odstępach ( bo jeszcze urosną ) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę nakrywam ściereczką i odstawiam jeszcze na około 15 minut do wyrośnięcia.

Pieczenie rogalików drożdżowych :
Rogaliki przed pieczeniem maluję roztrzepanym białkiem. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę. Rogaliki piekły się około 20 minut w piekarniku ogrzewanym góra dół.








Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...