PIKLE
2 kg ogórków
Zalewa:
1 litr wody
½ szklanki octu
2 łyżeczki soli
niepełna szklanka cukru
6 łyżeczek musztardy
liść, ziele, pieprz.
Ogórki pokroić w słupki lub w krążki. Zalewę zagotować. Zalać gorąca zalewą. Pasteryzować ok. 5 min.
Witam na moim blogu. Wpadł mi w ręce mój czterdziestoparoletni zeszyt z przepisami, które skrzętnie notowałam przez te wszystkie lata. Są to przepisy sprawdzone. Niektóre kartki są bardzo sfatygowane, powyrywane z zeszytu. Widać na nich lata. Przepisuję powoli. Dopisuję też nowe przepisy dań, które poznaję na bieżąco, a są godne uwagi nie zawsze znam ich autorów .
Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...