środa, 12 lipca 2017

Sos chrzanowy na gorąco

Sos chrzanowy na gorąco

 

Składniki:

                    2-3 szklanki wywaru jarzynowego,
                     1/2 szklanki śmietany 18%,
                   2 czubate łyżki tartego chrzanu,
                    1 łyżeczka soku z cytryny,
                    1-2 łyżeczki mąki pszennej,
                     1 łyżka masła,
                     do smaku: sól, pieprz biały mielony, odrobina cukru

 

Sposób przygotowania:


W rondlu roztopić masło, wsypać mąkę, wymieszać, zalać wywarem i mieszając energicznie zagotować. Chrzan, jeśli mamy świeży, zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki i od razu skropić sokiem z cytryny. Możemy też użyć chrzanu ze słoiczka - wtedy nie dodajemy już cytryny. Śmietanę odrobinę posolić, roztrzepać i zahartować kilkoma łyżeczkami sosu, wlać do rondla, zagotować. Doprawić ew. solą, cukrem i pieprzem mielonym białym. Na koniec dodać chrzan i już nie gotować, aby nie utracił swojego aromatu.

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...