Sos chrzanowy na gorąco
Składniki:
2-3 szklanki wywaru jarzynowego,
1/2 szklanki śmietany 18%,
2 czubate łyżki tartego chrzanu,
1 łyżeczka soku z cytryny,
1-2 łyżeczki mąki pszennej,
1 łyżka masła,
do smaku: sól, pieprz biały mielony, odrobina cukru
Sposób przygotowania:
W rondlu roztopić masło, wsypać mąkę, wymieszać, zalać wywarem i mieszając energicznie zagotować. Chrzan, jeśli mamy świeży, zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki i od razu skropić sokiem z cytryny. Możemy też użyć chrzanu ze słoiczka - wtedy nie dodajemy już cytryny. Śmietanę odrobinę posolić, roztrzepać i zahartować kilkoma łyżeczkami sosu, wlać do rondla, zagotować. Doprawić ew. solą, cukrem i pieprzem mielonym białym. Na koniec dodać chrzan i już nie gotować, aby nie utracił swojego aromatu.