Kurczak z warzywami zapiekany w chlebie
Składniki:
Bochenek chleba,
podwójna pierś z kurczaka,
czerwona cebula,
2 ząbki czosnku,
papryka,
pomidor,
20 dkg żółtego sera,
rozkłócone jajko,
sól i pieprz do smaku,
natka pietruszki.
Przygotowanie:
Z bochenka czerstwego chleba odkrój górę i wydrążasz
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka oraz warzywa. Całość dopraw solą oraz pieprzem i smaż przez chwilę. Dodaj tarty żółty ser i zamieszaj. Wszystko wsyp do wydrążonego bochenka, zalej rozkłóconym jajkiem. Chleb wraz z zawartością połóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 25-30 min. Przed podaniem posyp całość poszatkowaną natką pietruszki.