Cukinia w chili i czosnku na zimę
Składniki
2 kg cukinii
1-2 łyżeczek chilli w proszku
4 łyżki soli
1 szklanka cukru
1,5 szklanki octu 10%
1⁄4 szklanki oleju
1 główka czosnku
surowa papryczka chili
Wykonanie:
Przerośnięte cukinie najlepiej obrać ze skóry i wydrążyć środki z nasionami. Jeśli są małe cukinie, można zostawić skórę i pokroić je np w talarki.
Pokrojone cukinie wkładamy do miski, zasypujemy solą, pokrojonym czosnkiem i chili, zostawiamy na 1-2 godziny, jeśli młode cukinie to godzinę, jeśli przerośnięte to 2 godziny.
Po tym czasie cukinia puści sok.
Do garnka wlewamy ocet, dodajemy cukier i olej. Wszystko musimy zagotować cały czas mieszając aby cukier się rozpuścił i wyłączyć palnik.
Gorącą zalewę wlewamy do cukinii, mieszamy i próbujemy czy jest dla nas odpowiednio ostre. Wystarcza płaska łyżeczka na 2 kg cukinii. Jeśli lubicie bardzo ostre potrawy dodajcie więcej chili.
Cukinie przekładamy do słoików, upychamy ile się da, dla efektu wizualnego dodajemy pokrojoną chili, zalewamy zalewą, która zostanie w misce i pasteryzujemy słoiki przez 5-10 minut na średnim ogniu od momentu zagotowania się wody.