czwartek, 3 sierpnia 2017

ZUPA KREM Z CUKINII Z SEREM PLEŚNIOWYM

ZUPA KREM Z CUKINII Z SEREM PLEŚNIOWYM


Składniki:

2 duże cukinie
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
bulion drobiowy lub warzywny
2 łyżki oliwy z oliwek
pół łyżeczki posiekanego rozmarynu
10 dag sera pleśniowego
sól i kolorowy, świeżo zmielony pieprz
mały kubek śmietany
ewentualnie pestki dyni lub kilka posiekanych orzechów

Wykonanie:

Cukinię myjemy i kroimy na niewielkie kawałki.
 Cebulę siekamy i podsmażamy na oliwie. Po chwili dodajemy czosnek, uważając, by się nie przypalił.
 Dorzucamy cukinię oraz rozmaryn. Wszystko podsmażamy  przez
dwie minuty, ciągle mieszając.
 Wlewamy trochę gorącego bulionu i gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu około 10 minut, aż cukinia będzie miękka. Doprawiamy do smaku szczyptą soli.
 Ostudzoną  zupę oraz dokładnie miksujemy.
Kroimy ser w kostkę, a pestki dyni lub orzechy prażymy na patelni.
Jeżeli zupa będzie za gęsta, dolewamy trochę bulionu. Podgrzewamy, aby znów była gorąca.  Rozlewamy krem do talerzy, dodajemy ser pleśniowy i łyżkę śmietany. Oprószamy pieprzem, posypujemy orzechami lub pestkami. Można dodać grzanki.




Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...