ZUPA KREM Z CUKINII Z SEREM PLEŚNIOWYM
Składniki:
2 duże cukinie
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
bulion drobiowy lub warzywny
2 łyżki oliwy z oliwek
pół łyżeczki posiekanego rozmarynu
10 dag sera pleśniowego
sól i kolorowy, świeżo zmielony pieprz
mały kubek śmietany
ewentualnie pestki dyni lub kilka posiekanych orzechów
Wykonanie:
Cukinię myjemy i kroimy na niewielkie kawałki.
Cebulę siekamy i podsmażamy na oliwie. Po chwili dodajemy czosnek, uważając, by się nie przypalił.
Dorzucamy cukinię oraz rozmaryn. Wszystko podsmażamy przez dwie minuty, ciągle mieszając.
Wlewamy trochę gorącego bulionu i gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu około 10 minut, aż cukinia będzie miękka. Doprawiamy do smaku szczyptą soli.
Ostudzoną zupę oraz dokładnie miksujemy.
Kroimy ser w kostkę, a pestki dyni lub orzechy prażymy na patelni.
Jeżeli zupa będzie za gęsta, dolewamy trochę bulionu. Podgrzewamy, aby znów była gorąca. Rozlewamy krem do talerzy, dodajemy ser pleśniowy i łyżkę śmietany. Oprószamy pieprzem, posypujemy orzechami lub pestkami. Można dodać grzanki.
Cebulę siekamy i podsmażamy na oliwie. Po chwili dodajemy czosnek, uważając, by się nie przypalił.
Dorzucamy cukinię oraz rozmaryn. Wszystko podsmażamy przez dwie minuty, ciągle mieszając.
Wlewamy trochę gorącego bulionu i gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu około 10 minut, aż cukinia będzie miękka. Doprawiamy do smaku szczyptą soli.
Ostudzoną zupę oraz dokładnie miksujemy.
Kroimy ser w kostkę, a pestki dyni lub orzechy prażymy na patelni.
Jeżeli zupa będzie za gęsta, dolewamy trochę bulionu. Podgrzewamy, aby znów była gorąca. Rozlewamy krem do talerzy, dodajemy ser pleśniowy i łyżkę śmietany. Oprószamy pieprzem, posypujemy orzechami lub pestkami. Można dodać grzanki.