Składniki:
1 i 1/2 kg schabu bez kości
3 pszenne tosty
1 żółtko
1/2 pęczka natki pietruszki
10 dag żółtego sera
sól
pieprz
mielona słodka i ostra papryka
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Schab opłucz, osusz, posyp solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Odłóż na bok.
Natkę opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek, posiekaj. Tosty pokrusz. Żółty ser grubo zetrzyj. Wymieszaj go z okruszkami chleba i natką. Dodaj żółtko. Przypraw do smaku. Zagnieć jednolitą masę.
W brytfance rozgrzej 1 łyżkę oleju. Obsmaż na nim mięso. Potem oblep je przygotowaną masą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz około godziny. Podawaj np. z pieczonymi ziemniakami i surówką.
Natkę opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek, posiekaj. Tosty pokrusz. Żółty ser grubo zetrzyj. Wymieszaj go z okruszkami chleba i natką. Dodaj żółtko. Przypraw do smaku. Zagnieć jednolitą masę.
W brytfance rozgrzej 1 łyżkę oleju. Obsmaż na nim mięso. Potem oblep je przygotowaną masą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz około godziny. Podawaj np. z pieczonymi ziemniakami i surówką.