Słodko-kwaśny sos chilli z czosnkiem
Składniki:
2 ostre papryczki
3-4 średnie ząbki czosnku
1/2 szklanki cukru
300 ml wody
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1/3 łyżeczki soli
90-100 ml octu spirytusowego 10%
Wykonanie:
Papryczki posiekać drobniutko - wielbiciele bardzo ostrych smaków mogą razem z pestkami. Czosnek obrać i również posiekać drobno. Do garnuszka wlać wodę, dodać papryczki i czosnek. Wsypać sól i cukier, wlać ocet. Wszystko razem zagotować. Zmniejszyć maksymalnie ogień i gotować przez kilka minut. Dla uzyskania bardziej czerwonego koloru można dodać 1-2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w niewielkiej ilości wody. Zawiesinę wlewać stopniowo do gotującego się sosu aż do uzyskania odpowiedniej gęstości. Uwaga: sos po wystygnięciu jest odrobinę gęstszy niż gorący.
Sos można przygotować w większej ilości. Wtedy wystarczy wyparzyć malutkie słoiczki lub buteleczki i wrzący sos przelać do nich. Zakręcić od razu i ustawić do góry dnem, aż się pozamykają. (Buteleczki ustawiam w kubku do góry dnem.