BURACZKI Z CUKINIĄ DO SŁOIKÓW NA ZIMĘ
Składniki:
2 kg buraczków
2 kg cukinii
½ łyżki soli
Zalewa:
1 szklanka cukru
1 szklanka octu
3 średnie cebule
3 ząbki czosnku
1 łyżka soli
10 ziarenek ziela angielskiego
10 liści laurowych
4 goździki
Przygotowanie:
Buraki myjemy i gotujemy do miękkości (buraki średniej wielkości gotowałam ok. 45 min). Odstawiamy do przestudzenia.
Cebule i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Łączymy z pozostałymi składnikami zalewy i zagotowujemy. Odstawiamy pod przykryciem na ok. 12 godz.
Cukinię obieramy (młodej nie musimy) i pozbawiamy gniazd nasiennych. Ścieramy na dużych oczkach tarki, mieszamy z pół łyżki soli i odstawiamy na 1 godzinę, aby puściła sok. Po tym czasie nadmiar soku odcedzamy.
Ugotowane wcześniej buraki obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Łączymy z cukinią.
Zalewę przelewamy przez sito, pozbywając się cebuli, czosnku i przypraw. Wlewamy do buraków z cukinią, dobrze mieszamy i przekładamy do słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy 20 min.