Ciasto z masą z serka mascarpone
Składniki na ciasto:
6 jajek,
3 łyżki cukru pudru,
6 łyżek oleju,
6 łyżek mleka,
8 łyżek mąki,
100 g rodzynek,
pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na masę:
300 g mascarpone,
100 ml bitej śmietany lub ubitej śmietanki 30%,
100 g masła,
3 łyżki cukru pudru,
skórka z jednej cytryny.
Składniki na polewę:
100 g czekolady,
3 łyżki mleka.
300 g mascarpone,
100 ml bitej śmietany lub ubitej śmietanki 30%,
100 g masła,
3 łyżki cukru pudru,
skórka z jednej cytryny.
Składniki na polewę:
100 g czekolady,
3 łyżki mleka.
Wykonanie:
Zaczynamy od ubicia jajek z cukrem. Dodajemy do masy olej i mleko, a na sam koniec rodzynki i mąkę.
Blachę posypujemy mąką i przelewamy na nią ciasto. Pieczemy je przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180-200 stopni.
Ciasto musi ostygnąć, a my w tym czasie szybko przygotujemy masę :) Mascarpone rozgniatamy z cukrem i śmietanką, dodajemy masło (w temperaturze pokojowej!) oraz startą skórkę z cytryny. Jeśli ktoś lubi waniliowy lub migdałowy aromat, może dodać kilka kropki do kremu!. Smarujemy ciasto kremem.
Blachę posypujemy mąką i przelewamy na nią ciasto. Pieczemy je przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180-200 stopni.
Ciasto musi ostygnąć, a my w tym czasie szybko przygotujemy masę :) Mascarpone rozgniatamy z cukrem i śmietanką, dodajemy masło (w temperaturze pokojowej!) oraz startą skórkę z cytryny. Jeśli ktoś lubi waniliowy lub migdałowy aromat, może dodać kilka kropki do kremu!. Smarujemy ciasto kremem.
Na koniec rozpuszczamy czekoladę, dodajemy do niej mleko i mieszamy. Polewamy ciasto i wkładamy je do lodówki na minimum 2-3 godziny.