wtorek, 26 września 2017

Ciasto z masą z serka mascarpone

Ciasto z masą z serka mascarpone

Składniki na ciasto:
 6 jajek,
 3 łyżki cukru pudru,
 6 łyżek oleju,
 6 łyżek mleka,
 8 łyżek mąki,
  100 g rodzynek,
 pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na masę:

 300 g mascarpone,
 100 ml bitej śmietany lub ubitej śmietanki 30%,
 100 g masła,
 3 łyżki cukru pudru,
 skórka z jednej cytryny.

Składniki na polewę:

 100 g czekolady,
 3 łyżki mleka.

Wykonanie:

Zaczynamy od ubicia jajek z cukrem. Dodajemy do masy olej i mleko, a na sam koniec rodzynki i mąkę.
Blachę posypujemy mąką i przelewamy na nią ciasto. Pieczemy je przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180-200 stopni.
Ciasto musi ostygnąć, a my w tym czasie szybko przygotujemy masę :) Mascarpone rozgniatamy z cukrem i śmietanką, dodajemy masło (w temperaturze pokojowej!) oraz startą skórkę z cytryny. Jeśli ktoś lubi waniliowy lub migdałowy aromat, może dodać kilka kropki do kremu!. Smarujemy ciasto kremem.

Na koniec rozpuszczamy czekoladę, dodajemy do niej mleko i mieszamy. Polewamy ciasto i wkładamy je do lodówki na minimum 2-3 godziny.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...