Marynowane maślaki
Składniki:
1 kg świeżych maślaków
1 litr wody
1/2 łyżki soli
Do każdego słoika:
3 ziarenka pieprzu czarnego
3 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy
2 ząbki czosnku
Zalewa:
1 szklanka octu 10%
4 szklanki wody
1/2 szklanki cukru
1 łyżka soli
Przygotowanie:
Składniki na zalewę zagotować i odstawić do przestudzenia.
Grzyby dokładnie umyć i odsączyć na sitku.
Zagotować litr wody z solą, wrzucić grzyby i gotować przez około 10 minut. Odcedzić i przestudzić.
Do wyparzonych słoików włożyć maślaki i przyprawy.
Słoiki z grzybami zalać przestudzoną zalewą.
Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Pasteryzować przez 15 minut.