środa, 13 września 2017

DOMOWE CHIPSY Z PIEKARNIKA


DOMOWE CHIPSY Z PIEKARNIKA
Składniki:
3 duże ziemniaki, dobrze umyć
50 ml oliwy z oliwek
 Gruboziarnista sól
 Mielona papryka, tarty ser parmezan (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Czas przyrządzania: 20 minut
 Rozgrzać piekarnik do 200ᵒС.
 Ziemniaki cienko pokroić. Najlepiej wykorzystać do tego szatkownicę inaczej cienko i równomiernie pokroić chipsy jest prawie niemożliwe.
 Nasmarować blachę oliwą z oliwek i wyłożyć ziemniaki w jednej warstwie, a następnie również dobrze posmarować ich powierzchnię olejem.
 Wstawić ziemniaki w rozgrzany piekarnik i piec 8-10 minut. Ziemniaki powinny dobrze zarumienić się i częściowo odchodzić od blachy.
 Przełożyć chipsy do miski, posypać solą, papryką i tartym parmezanem. 

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...