Gołąbki w sosie pomidorowym bez liści
Składniki
Mięso mielone mieszane 500 g
cebule 3 średnie, 2 ząbki czosnku
pół szklanki ryżu
koncentrat pomidorowy mały
śmietanka słodka kremówka
smalec, lub olej
Kucharek, pieprz, maggi, zioła prowansalskie
2 jajka
bulka tarta
Przygotowanie:
Pół szklanki ryżu gotujemy na sypko.
Cebulki z czosnkiem drobno kroimy i smażymy na smalcu lub oleju.
Mięso mielone mieszamy z wystudzonym ryżem, cebulka, dodajemy 2 jajka oraz przyprawy i wyrabiamy. Formujemy pulpety duże ok. 6 cm,
obtaczamy w bulce tartej i podsmażamy na patelni (3min. z każdej strony).
Gołąbki układamy w głębokiej formie do pieczenia i zalewamy sosem pomidorowym, przygotowanym z ok. 1,5 litra bulionu warzywnego, ziół, Maggi, pieprzu , koncentratu pomidorowego i ok 150 ml śmietanki.
Gołąbki muszą być cale przykryte sosem.
Całość zapiekamy bez przykrycia w piekarniku 200°C ok. 40 minut.
1/3 sosu powinna odparować.
Cebulki z czosnkiem drobno kroimy i smażymy na smalcu lub oleju.
Mięso mielone mieszamy z wystudzonym ryżem, cebulka, dodajemy 2 jajka oraz przyprawy i wyrabiamy. Formujemy pulpety duże ok. 6 cm,
obtaczamy w bulce tartej i podsmażamy na patelni (3min. z każdej strony).
Gołąbki układamy w głębokiej formie do pieczenia i zalewamy sosem pomidorowym, przygotowanym z ok. 1,5 litra bulionu warzywnego, ziół, Maggi, pieprzu , koncentratu pomidorowego i ok 150 ml śmietanki.
Gołąbki muszą być cale przykryte sosem.
Całość zapiekamy bez przykrycia w piekarniku 200°C ok. 40 minut.
1/3 sosu powinna odparować.