czwartek, 28 września 2017

Gołąbki w sosie pomidorowym bez liści

Gołąbki w sosie pomidorowym bez liści


Składniki

                   Mięso mielone mieszane 500 g
                   cebule 3 średnie, 2 ząbki czosnku
                   pół szklanki ryżu
                  koncentrat pomidorowy mały
                   śmietanka słodka kremówka
                   smalec, lub olej
                  Kucharek, pieprz, maggi, zioła prowansalskie
                   2 jajka
                 bulka tarta

Przygotowanie:                       


Pół szklanki ryżu gotujemy na sypko.
Cebulki z czosnkiem drobno kroimy i smażymy na smalcu lub oleju.
Mięso mielone mieszamy z wystudzonym ryżem, cebulka, dodajemy 2 jajka oraz przyprawy i wyrabiamy. Formujemy pulpety duże ok. 6 cm,
obtaczamy w bulce tartej i podsmażamy na patelni (3min. z każdej strony).
Gołąbki układamy w głębokiej formie do pieczenia i zalewamy sosem pomidorowym, przygotowanym z ok. 1,5 litra bulionu warzywnego, ziół, Maggi, pieprzu , koncentratu pomidorowego i ok 150 ml śmietanki.
Gołąbki muszą być cale przykryte sosem.
Całość zapiekamy bez przykrycia w piekarniku 200°C ok. 40 minut.
1/3 sosu powinna odparować.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...