środa, 27 września 2017

Sernik z galaretkami na biszkopcie

Sernik z galaretkami na biszkopcie

Składniki 

     Biszkopt czekoladowy: (zamiast niego można wykorzystać biszkopciki lub herbatniki)
                   3 jajka
                   2 łyżki mąki
                   3 łyżki cukru
                   1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
                   opakowanie cukru wanilinowego
                   2 łyżki rozpuszczalnej czekolady
                   Masa serowa:
                   1 kg zmielonego twarogu (ja używam sera z Biedronki w wiaderku)
                   3 galaretki: brzoskwiniowa, truskawkowa i agrestowa
                   330 g śmietanki kremówki 30% lub 36%
                   5 łyżek cukru pudru

Przygotowanie                              

Pierwsze pieczemy biszkopt. Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy łyżka po łyżce (to bardzo ważne) cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Do jednolitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ubijając. Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy czekoladę i mieszamy mikserem na najniższych obrotach nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy do formy  i pieczemy w 180° z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka. Biszkopt z 3 jajek powinien być gotowy po około 15 minutach, ale wszystko zależy od mocy piekarnika. Pozostawiamy do wystudzenia.                             
Każdą z galaretek rozpuszczamy osobno w 250 ml wody, schładzamy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, po czym dodajemy cukier i dokładnie wszystko łączymy. Delikatnie mieszamy kremówkę z twarogiem. Masę serową dzielimy na trzy równe części. Każdą z nich przekładamy do osobnej miski. Do pierwszej z nich dodajemy wystudzoną, czerwoną galaretkę, dokładnie mieszamy i wkładamy na chwilę do lodówki/zamrażarki, aż zacznie tężeć. Wtedy wylewamy ją na biszkopt i odkładamy ciasto do lodówki do stężenia. W tym czasie do drugiej części masy serowej dodajemy zieloną galaretkę i dokładnie mieszamy. Na dobrze stężałą czerwoną warstwę wylewamy zastygającą zieloną. Tak samo postępujemy z trzecią częścią do której dodajemy pomarańczową galaretkę. Kiedy zielona warstwa stężeje, wylewamy tężejącą pomarańczową warstwę.
Sernik odstawiamy w zimne miejsce, najlepiej do lodówki, na całą noc.





Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...