KOTLETY MIELONE Z Sosem
Składniki
40 dag mięsa mielonego wieprzowego
3 łyżki bułki tartej
jajko
2 łyżki posiekanych ziół (natka pietruszki, majeranek, szczypiorek, lubczyk)
1/2 czerwonej, żółtej i zielonej papryki
sól
bulion warzywny
olej
Składniki na sos:
4 łyżki majonezu
pieprz
2 łyżki jogurtu
ząbek czosnku
łyżeczka curry
ostra, suszona papryka
Przygotowanie:
Do mięsa dodaj bułkę tartą, zioła, pokrojone w drobniutką kosteczkę papryki. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Wbij jajko, dolej 3 łyżki wodyi wyrób masę. Wilgotnymi dłońmi uformuj z mięsa małe kulki.
Ułóż je na aluminiowej blaszce posmarowanej niewielką ilością oleju. Kulki mięsne wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 5 minut w temperaturze 180° C. Następnie wrzuć je do gorącego bulionu i gotuj około 15 minut. Wyjmij łyżką cedzakową.
Jogurt wymieszaj z majonezem, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz curry.