środa, 13 września 2017

KOTLETY MIELONE Z SOSEM

KOTLETY MIELONE Z  Sosem


Składniki

40 dag mięsa mielonego wieprzowego
      3 łyżki bułki tartej
 jajko
       2 łyżki posiekanych ziół (natka pietruszki, majeranek, szczypiorek, lubczyk)
1/2 czerwonej, żółtej i zielonej papryki
sól
bulion warzywny
olej
Składniki na sos:
4 łyżki majonezu
pieprz
2 łyżki jogurtu
ząbek czosnku
łyżeczka curry
ostra, suszona papryka

Przygotowanie:

Do mięsa dodaj bułkę tartą, zioła, pokrojone w drobniutką kosteczkę papryki. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Wbij jajko, dolej 3 łyżki wodyi wyrób masę. Wilgotnymi dłońmi uformuj z mięsa małe kulki.
Ułóż je na aluminiowej blaszce posmarowanej niewielką ilością oleju. Kulki mięsne wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 5 minut w temperaturze 180° C. Następnie wrzuć je do gorącego bulionu i gotuj około 15 minut. Wyjmij łyżką cedzakową.
Jogurt wymieszaj z majonezem, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz curry. 




Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...