PASZTET Z CUKINII wg. przepisu AGNIESZKI MACIĄG
SKŁADNIKI
3 szklanki cukinii (ze skórką ale bez pestek!) starej na tarce o grubych oczkach (dokładnie odciśnij sok!)
1 duża marchewka obrana i starta na tarce
2 cebule obrane i drobno posiekane
5 ząbków czosnku obranych i posiekanych
¼ szklanki oliwy z oliwek
½ szklanki tartej bułki (najlepiej pełnoziarnistej)
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka przyprawy curry
4 jajka całe
1 papryczka chili
pęczek natki pietruszki posiekany
duży pęczek posiekanych świeżych ziół: lubczyk, cząber, oregano, tymianek, bazylia, koperek itd
sól i pieprz do smaku
WYKONANIE
Piekarnik nagrzej do 200C.
Cebulę, czosnek i chili podsmaż na całym oleju, by stały się miękkie.
Dodaj czarny pieprz i zioła, smaż jeszcze chwilę.
Formę do pieczenia dokładnie wysmaruj tłuszczem i wysyp odrobiną tartej bułki.
W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
Masę przełóż do foremki.
Piecz w nagrzanym piekarniku przez 1 godzinę.
Cukinia musi być dobrze odciśnięta, bo inaczej pasztet będzie płynny.