poniedziałek, 4 września 2017

Panierowane roladki schabowe wypełnione serowo-maślanym nadzieniem z lekko czosnkową nutą.

Panierowane roladki schabowe wypełnione serowo-maślanym nadzieniem z lekko czosnkową nutą.
Składniki:
3 rozbite kotlety schabowe
sól oraz pieprz
bazylia, oregano
10dkg masła
1 ząbek czosnku
15dkg żółtego sera
pół szklanki mąki
pół szklanki bułki tartej
1 jajko
olej do smażenia
 Wykonanie:
 Ser żółty ścieramy na tarce o średnich oczkach i mieszamy z miękkim masłem oraz przeciśniętym czosnkiem. Tak powstały farsz dzielimy na 3 części .
  
 Rozbite kotlety przyprawiamy z dwóch stron solą pieprzem, bazylią i oregano.  Na każdym kotlecie umieszczamy porcje farszu
Mięso z farszem składamy na pół i zbijamy tłuczkiem brzegi, następnie obracamy i z drugiej strony również zbijamy brzegi

 Każdy tak zamknięty kotlet podwijamy i formujemy w dłoniach roladki

 Kotlety obtaczamy kolejno: najpierw w mące, później w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej i ponownie w dłoniach formujemy na kształt roladek.

 Podsmażamy na oleju, z każdej strony na złoty kolor a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C  i pieczemy 15 minut .


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...