SCHABOWE ROLADKI NADZIEWANE PIKANTNĄ KASZĄ wg. Babci Marysi
Składniki:
Ciemny Sos Uniwersalny
600 g schabu bez kości
70 g kaszy jaglanej (waga suchej)
łyżeczka mielonej papryki ostrej
1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
łyżka oleju rzepakowego
cebula
ząbek czosnku
3 ogórki kiszone
łyżka posiekanego koperku
Przygotowanie:
Do ugotowanej kaszy dodaj przecier pomidorowy, mieloną paprykę oraz pieprz. Piekarnik nagrzej do 180°. Mięso pokrój na 6 kawałków, cienko rozbij i posmaruj ugotowaną kaszą jaglaną. Zwiń i przełóż do woreczka do pieczenia. Woreczek zamknij i ułóż na blaszce piekarnika. Mięso piecz przez 40 minut. Na patelni zeszklij cebulę i czosnek, dodaj pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone oraz słoik Sosu Uniwersalnego Ciemnego Łowicz. Chwilę duś, dopraw koperkiem. Upieczone roladki włóż do sosu i duś jeszcze przez chwilę, by smaki się połączyły.