Ciasto kładzione z masą
składniki
6 jajek
1 margaryna
6 łyżek oleju
2 szklanki mąki pszennej
1 1/2 szklanka kryształu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 margaryna
6 łyżek oleju
2 szklanki mąki pszennej
1 1/2 szklanka kryształu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżki mąki
2 suchego maku
2 łyżki mąki
2 suchego maku
przygotowanie
margarynę utrzeć z 1
szklanką cukru dodając po jednym żółtku czyli 6. Następnie dodać olej, mąkę i
proszek do pieczenia, to wszystko wymieszać.
Teraz ubijamy pianę z 6
białek z 1/2 szklanki cukru kryształu. Ubitą pianę wymieszać z ciastem
drewnianą łyżką
Jak już mamy wymieszane
ciasto to teraz dzielimy ciasto na 3 części do 3 miseczek mogą być głębokie
talerze
do 1 talerza dajemy 2
łyżki mąki
do 2 talerza 2 łyżki kakao
do 3 dajemy 2 łyżki maku suchego
do 2 talerza 2 łyżki kakao
do 3 dajemy 2 łyżki maku suchego
w każdym talerzu
wymieszać składniki na jednolitą masę
teraz partiami rozrzucamy masę po całej blaszce z 1
talerza, potem to samo z 2 talerza i 3 talerz tak samo ,jeśli mamy
jakieś luki na blaszce łączymy z innymi kolorami i pieczemy w 180 stopni 40 min
masa do ciasta
(budyniowa)
3 szklanki mleka
1 szklanka cukru
kryształu
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki
ziemniaczanej
3 żółtka
masło lub margaryna 1
kostka
przygotowanie
2 szklanki mleka wlać do
garnka i wsypać cukier kryształ i zagotować. W 1 szklance mleka rozpuścić
mąkę i 3 żółtka, wlać to do gotującego się mleka i mieszać aby się nie przypaliło i
ugotować budyń a jak już będzie zimny, utrzeć z masłem
przygotowanie ciasta
ciasto przeciąć na 2
części
1 część ciasta smarujemy
powidłami śliwkowymi ( idzie 1 słoik cały )
na to masa budyniowa
(parę łyżek trzeba zostawić na posmarowanie 2 części tak cieniutko)
na masę budyniową
nakładamy 2 połowę ciasta smarujemy cieniutko i posypujemy czekoladą
ciasto gotowe