poniedziałek, 30 października 2017

Ciasto kładzione z masą

Ciasto kładzione z masą

składniki
6 jajek
1 margaryna
6 łyżek oleju
2 szklanki mąki pszennej
1 1/2 szklanka kryształu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżki mąki
2 suchego maku
przygotowanie
margarynę utrzeć z 1 szklanką cukru dodając po jednym żółtku czyli 6. Następnie dodać olej, mąkę i proszek do pieczenia, to wszystko wymieszać.
Teraz ubijamy pianę z 6 białek z 1/2 szklanki cukru kryształu. Ubitą pianę wymieszać z ciastem drewnianą łyżką
Jak już mamy wymieszane ciasto to teraz dzielimy ciasto na 3 części do 3 miseczek mogą być głębokie talerze
do 1 talerza dajemy 2 łyżki mąki
do 2 talerza 2 łyżki kakao
do 3 dajemy 2 łyżki maku suchego
w każdym talerzu wymieszać składniki na jednolitą masę
teraz partiami rozrzucamy masę po całej blaszce z 1 talerza, potem to samo z 2 talerza i 3 talerz tak samo ,jeśli mamy jakieś luki na blaszce łączymy z innymi kolorami i pieczemy w 180 stopni 40 min 
masa do ciasta (budyniowa)
3 szklanki mleka
1 szklanka cukru kryształu
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 żółtka
masło lub margaryna 1 kostka
przygotowanie
2 szklanki mleka wlać do garnka i wsypać cukier kryształ i zagotować. W 1 szklance mleka rozpuścić mąkę i 3 żółtka, wlać to do gotującego się mleka i mieszać aby się nie przypaliło i ugotować budyń a jak już będzie zimny, utrzeć z masłem
przygotowanie ciasta
ciasto przeciąć na 2 części
1 część ciasta smarujemy powidłami śliwkowymi ( idzie 1 słoik cały )
na to masa budyniowa (parę łyżek trzeba zostawić na posmarowanie 2 części tak cieniutko)
na masę budyniową nakładamy 2 połowę ciasta smarujemy cieniutko i posypujemy czekoladą
ciasto gotowe


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...