KACZKA W POMARAŃCZACH
Składniki
4 udka kaczki
2 szklanka bulionu drobiowego
2 pomarańcze
3–4 gałązki szałwii ( można pominąć)
1/2 łyżki musztardy
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka miodu
sól, mielony czarny pieprz
suszony tymianek
Sposób przygotowania
Udka kaczki umyj, usuń końcówki piór. Potem
delikatnie, podważając nożem, oddziel skórę od mięsa, tak by
powstały głębokie kieszonki. Szałwię opłucz, osusz, listki oderwij od
gałązek.
W kieszonki w udkach włóż listki szałwii. Pozostałe listki szałwii posiekaj ( często robię bez szałwii). Mięso natrzyj solą oraz pieprzem. Posyp suszonym tymiankiem. Odłóż w chłodne miejsce na 2 godziny.
Pomarańcze polej wrzątkiem, wytrzyj. Jedną obierz i pokrój w plasterki, a z drugiej zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Oliwę połącz z miodem, musztardą, szałwią oraz sokiem i skórką z pomarańczy.
Udka ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz ok. 50 minut. W połowie czasu pieczenia mięso posmaruj bejcą pomarańczową i obłóż plasterkami pomarańczy.
W kieszonki w udkach włóż listki szałwii. Pozostałe listki szałwii posiekaj ( często robię bez szałwii). Mięso natrzyj solą oraz pieprzem. Posyp suszonym tymiankiem. Odłóż w chłodne miejsce na 2 godziny.
Pomarańcze polej wrzątkiem, wytrzyj. Jedną obierz i pokrój w plasterki, a z drugiej zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Oliwę połącz z miodem, musztardą, szałwią oraz sokiem i skórką z pomarańczy.
Udka ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz ok. 50 minut. W połowie czasu pieczenia mięso posmaruj bejcą pomarańczową i obłóż plasterkami pomarańczy.