poniedziałek, 30 października 2017

ZUPA ZIEMNIACZANA - KREM

ZUPA ZIEMNIACZANA - KREM


Składniki:

700 g ziemniaków,
1 duża cebula,
150 g wędzonego boczku,
2-3 łyżki masła,
1 szklanka słodkiej śmietanki,
sól,
pieprz mielony,
2 łyżki siekanych ziół: szczypiorku oraz natki pietruszki

Składniki na bulion (1,5 litra)

300 g mięsa wołowego,
1 nieduże udko z kurczaka,
2 marchewki,
1 pietruszka,
mały seler,
por,
3 listki laurowe,
3-4 ziarna ziela angielskiego,
3-4 ziarenka pieprzu,
sól

Przygotowanie:

Gotujemy bulion: do garnka wkładamy obraną włoszczyznę, umyte mięso, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Zalewamy 2,5 l osolonej wody. Po doprowadzeniu do wrzenia zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 2 godz. - do momentu, aż mięso będzie miękkie. Po ugotowaniu wyjmujemy warzywa i mięso, wyławiamy ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i listki laurowe.
Cebulę drobno siekamy i szklimy ją w szerokim garnku na rozgrzanym maśle. Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Dodajemy je do cebuli i lekko podsmażamy. Zalewamy bulionem. Dodajemy posiekaną w kostkę marchewkę, seler i pietruszkę (z gotowania bulionu). Doprawiamy solą i pieprzem.

Gotujemy, aż ziemniaki będą bardzo miękkie, wlewamy śmietankę i wszystko miksujemy na krem. Pokrojony w kostkę boczek przesmażamy na rumiano i dodajemy wraz z posiekanymi ziołami do zupy. Podgotowujemy zupę jeszcze 2-3 minuty i podajemy.

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...