ZUPA ZIEMNIACZANA - KREM
Składniki:
700 g ziemniaków,
1 duża cebula,
150 g wędzonego boczku,
2-3 łyżki masła,
1 szklanka słodkiej śmietanki,
sól,
pieprz mielony,
2 łyżki siekanych ziół: szczypiorku oraz natki
pietruszki
Składniki
na bulion (1,5 litra)
300 g mięsa wołowego,
1 nieduże udko z kurczaka,
2 marchewki,
1 pietruszka,
mały seler,
por,
3 listki laurowe,
3-4 ziarna ziela angielskiego,
3-4 ziarenka pieprzu,
sól
Przygotowanie:
Gotujemy bulion: do garnka
wkładamy obraną włoszczyznę, umyte mięso, liście laurowe, ziele angielskie oraz
pieprz. Zalewamy 2,5 l osolonej wody. Po doprowadzeniu do wrzenia zmniejszamy
ogień i gotujemy ok. 2 godz. - do momentu, aż mięso będzie miękkie. Po
ugotowaniu wyjmujemy warzywa i mięso, wyławiamy
ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i listki laurowe.
Cebulę
drobno siekamy i szklimy ją w szerokim garnku na rozgrzanym maśle.
Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Dodajemy je do cebuli
i lekko podsmażamy. Zalewamy bulionem. Dodajemy posiekaną w kostkę
marchewkę, seler i pietruszkę (z gotowania bulionu). Doprawiamy solą
i pieprzem.
Gotujemy, aż ziemniaki będą bardzo
miękkie, wlewamy śmietankę i wszystko miksujemy na krem. Pokrojony w kostkę boczek przesmażamy na rumiano
i dodajemy wraz z posiekanymi ziołami do zupy. Podgotowujemy zupę
jeszcze 2-3 minuty i podajemy.