poniedziałek, 30 października 2017

Karkówka zapiekana w kiszonej kapuście


Karkówka zapiekana w kiszonej kapuście


Składniki

Karkówka- 4 plastry
Kapusta kiszona- 0,5 kg
Cebula biała- 1 szt.
liście laurowe- 3 szt.
Ziele angielskie- 4 szt.
Śmietana kwaśna- 1/2 szklanki
       mąka- do obtoczenia mięsa plus łyżeczka
      Sól
Pieprz
Smalec
tłuszcz- do wysmarowania naczynia
Bulion- szklanka
  

Przygotowanie:

Kapustę posiekaj, dodaj do nie pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulę. Dodaj ziele i liście laurowe. Zalej szklanką bulionu. Gotuj przez pół godziny. Mięso lekko rozbij, posól i popieprz z każdej strony. Obtocz w mące. Przesmaż na patelni. Naczynie wysmaruj tłuszczem. Wyłóż połowę kapusty, przykryj mięsem. Wyłóż resztą kapusty. Śmietaną wymieszaj z mąką. Wylej na danie. Piecz przez pół godziny w 200 stopniach C.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...