Karkówka zapiekana w kiszonej kapuście
Składniki
Karkówka- 4
plastry
Kapusta
kiszona- 0,5 kg
Cebula biała- 1 szt.
liście laurowe- 3 szt.
Ziele
angielskie- 4 szt.
Śmietana
kwaśna- 1/2 szklanki
mąka- do obtoczenia mięsa plus łyżeczka
Sól
Pieprz
Smalec
tłuszcz- do wysmarowania naczynia
Bulion-
szklanka
Przygotowanie:
Kapustę posiekaj, dodaj do nie pokrojoną w kostkę i
podsmażoną cebulę. Dodaj ziele i liście laurowe. Zalej szklanką bulionu. Gotuj
przez pół godziny. Mięso lekko rozbij, posól i popieprz z każdej strony. Obtocz
w mące. Przesmaż na patelni. Naczynie wysmaruj tłuszczem. Wyłóż połowę kapusty,
przykryj mięsem. Wyłóż resztą kapusty. Śmietaną wymieszaj z mąką. Wylej na
danie. Piecz przez pół godziny w 200 stopniach C.