Ciasto bez pieczenia z jabłkami
Składniki:
4 opakowania herbatników
4 opakowania herbatników
200 g serka
mascarpone
100 ml śmietany 30%
2 duże kwaśne jabłka
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki cukru
cynamon
płatki migdałowe do dekoracji
Przygotowanie:
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do rondla i zasypujemy cukrem i odrobiną cynamonu. Podgrzewamy, aż jabłka zmiękną, studzimy.
Serek mascarpone miksujemy ze śmietaną i cukrem aż podwoi swoją objętość. Masę łączymy z ostudzonymi jabłkami (bez soku).
Masę z jabłkami nakładamy na herbatnik przykrywamy kolejnym i ponownie nakładamy masę i herbatnik.
Wierzch posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
Odstawiamy do lodówki.
Herbatniki nabiorą wilgoci z masy i zmiękną.
100 ml śmietany 30%
2 duże kwaśne jabłka
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki cukru
cynamon
płatki migdałowe do dekoracji
Przygotowanie:
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do rondla i zasypujemy cukrem i odrobiną cynamonu. Podgrzewamy, aż jabłka zmiękną, studzimy.
Serek mascarpone miksujemy ze śmietaną i cukrem aż podwoi swoją objętość. Masę łączymy z ostudzonymi jabłkami (bez soku).
Masę z jabłkami nakładamy na herbatnik przykrywamy kolejnym i ponownie nakładamy masę i herbatnik.
Wierzch posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
Odstawiamy do lodówki.
Herbatniki nabiorą wilgoci z masy i zmiękną.