DOMOWY PASZTET GRZYBOWY
Składniki:
2 kg podgrzybków lub innych grzybów leśnych
2 łyżki oliwy
2 cebule
kilka łyżek wody
2 jajka
1 łyżka masła
2-3 łyżki bułki tartej
sól
szczypta pieprzu czarnego i ziołowego
Wykonanie:
Grzyby dokładnie oczyść, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj przez około 15 minut. Odcedź i odstaw, żeby dobrze ostygły.
Obierz cebulę i pokrój w pióra. Przesmaż ją na oliwie.
Wystudzone grzyby i cebulę przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa albo rozdrobnij blenderem. Do masy grzybowej wbij jajka i dodaj bułkę tartą. Starannie wyrób. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj kilka łyżek wody. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wyłóż papierem do pieczenia dwie keksówki. Napełnij je masą grzybową i dokładnie wygładź wierzch łyżką.
Rozgrzej piekarnik do 180 st. Celsjusza. Wstaw keksówki i piecz 40 minut. Następnie rozpuść łyżkę masła i posmaruj nim wierzch pasztetów. Ponownie wstaw foremki do piekarnika, tym razem na około 20 minut. Po wystudzeniu pokrój w grube plastry.
Obierz cebulę i pokrój w pióra. Przesmaż ją na oliwie.
Wystudzone grzyby i cebulę przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa albo rozdrobnij blenderem. Do masy grzybowej wbij jajka i dodaj bułkę tartą. Starannie wyrób. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj kilka łyżek wody. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wyłóż papierem do pieczenia dwie keksówki. Napełnij je masą grzybową i dokładnie wygładź wierzch łyżką.
Rozgrzej piekarnik do 180 st. Celsjusza. Wstaw keksówki i piecz 40 minut. Następnie rozpuść łyżkę masła i posmaruj nim wierzch pasztetów. Ponownie wstaw foremki do piekarnika, tym razem na około 20 minut. Po wystudzeniu pokrój w grube plastry.