SAŁATKA Z SELERA NACIOWEGO DO OBIADU
Składniki:
1 mała cebula
3 - 4 łodygi selera naciowego
2 jabłka z czerwoną skórką
3 łyżki rodzynek
garść pestek dyni
garść pestek słonecznika
1 łyżka miodu
2 ząbki czosnku
1 łyżka majonezu
1 łyżka śmietany
1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie
Rodzynki zalej wrzącą wodą i odstaw na 3 godziny.
Cebulę obierz i posiekaj, a następnie posól i odstaw, niech zmięknie.
Łodygi selera dokładnie umyj, przekrój wzdłuż na pół i pokrój w małe kawałeczki.
Jabłka umyj i pokrój w kostkę najlepiej czerwone i ze skórką.
Dodaj ziarna dyni, słonecznika, i odsączone rodzynki.
Miód, majonez śmietanę i oliwę dokładnie wymieszaj, możesz śmietanę i majonez zastąpić jogurtem i dodaj wyciśnięty czosnek. Dodaj do sałatki, wymieszaj.