sobota, 7 października 2017

Smaczne danie jednogarnkowe

Smaczne danie jednogarnkowe

Składniki:
500 g mielonego mięsa z indyka
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki oliwy z oliwek
2-3 łyżki oleju do smażenia
duża cebula
       6 średnich ziemniaków (ok. 1,2 kg)
500 g pieczarek
średnie, raczej kwaśne jabłko
zielona papryka
500 ml przecieru pomidorowego
przyprawy do mięsa: szczypta kminu rzymskiego, łyżeczka czosnku niedźwiedziego, płaska łyżeczka cząbru i tyleż samo oregano, czarny pieprz, sól
przyprawy do całości dania: łyżka majeranku, łyżka oregano, sól i pieprz
pół szklanki wody
natka pietruszki do podania
Wykonanie:
Na początek w pióra kroimy cebulę i podsmażamy ją na rozgrzanym oleju. 

Następnie dodajemy ziemniaki pokrojone na przykład w takie nieco grubsze frytki. 

Lekko solimy i podsmażamy kilka minut, mieszając dość często, by ziemniaki nie przywarły. Dolewamy wodę, przykrywamy i dusimy jakieś 10 minut.

Po tym czasie dodajemy pokrojone w plastry pieczarki. 

Przykrywamy i dusimy dalej, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłko. 
Dalej dusimy pod przykryciem. W międzyczasie zajmujemy się mięsem. Dodajemy bułkę i przyprawy, idealnie jeśli utrzecie je wcześniej w moździerzu.   
Wyrabiamy mięso na pulpety dodając oliwę z oliwek.  
Z powstałej masy formujemy niewielkie kulki.  
Bez jajka i nadmiaru bułki mięsko będzie sprężyste i mięciutkie. Gdy ziemniaki będą już miękkie, dodajemy przecier pomidorowy. Przyprawiamy majerankiem i oregano.  
Gdy wszystko zacznie razem bulgotać- wkładamy pulpety.  
Możecie na chwilę zwiększyć ogień, przykryć garnek, już po chwili mięso powinno się ściąć, co zagwarantuje, że pulpety się nie rozpadną. Zmniejszamy ogień i dusimy jakieś 15 minut. Dokładamy zieloną paprykę i dusimy wszystko jeszcze kolejne 10 minut.  
Po tym czasie ziemniaki powinny być miękkie, może nawet zaczną się rozpadać, mięso będzie ugotowane (sprawdźcie to, gdyż czas gotowania zależy od wielkości kulek), a papryka pozostanie lekko chrupiąca. Całość próbujemy, doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Podajemy z natką pietruszki.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...