CHLEB DOMOWY
Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej,
0,5 szklanki mąki pszennej(żytniej)razowej,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka cukru,
1 paczka ( 7 gram) suchych drożdży,
po garści ziaren słonecznika ,dyni, siemienia,
1,5 szklanki ciepłej wody.
Wykonanie:
Wszystko wymieszać drewnianą łyżką. Zostawić do wyrośnięcia.
Po podwojeniu objętości, ciasto wygarnąć na obficie posypany mąką blat i złożyć trzy razy w kopertę( boki zawijać do środka), złączeniami do dołu zostawić do podwojenia objętości , czynność powtarzać jeszcze dwa razy. Międzyczasie naczynie żaroodporne nagrzać razem z pokrywką do 220 stopni. Gdy ciasto będzie gotowe włożyć złączeniami do dołu,do gorącego naczynia, ponacinać żyletką ,żeby ładnie pękło. Piec pod przykryciem, w temperaturze 220 stopni przez 50 minut, następnie zdjąć pokrywkę i dopiekać 10 minut.