sobota, 7 października 2017

CHLEB DOMOWY


CHLEB DOMOWY

Składniki:

2,5 szklanki mąki pszennej,
 0,5 szklanki mąki pszennej(żytniej)razowej,
 1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka cukru,
1 paczka ( 7 gram) suchych drożdży,
 po garści ziaren słonecznika ,dyni, siemienia,
1,5 szklanki ciepłej wody.

Wykonanie:


Wszystko wymieszać drewnianą łyżką. Zostawić do wyrośnięcia.
Po podwojeniu objętości, ciasto wygarnąć na obficie posypany mąką blat i złożyć trzy razy w kopertę( boki zawijać do środka), złączeniami do dołu zostawić do podwojenia objętości , czynność powtarzać jeszcze dwa razy.  Międzyczasie naczynie żaroodporne nagrzać razem z pokrywką do 220 stopni. Gdy ciasto będzie gotowe włożyć złączeniami do dołu,do gorącego naczynia, ponacinać żyletką ,żeby ładnie pękło. Piec pod przykryciem, w temperaturze 220 stopni przez 50 minut, następnie zdjąć pokrywkę i dopiekać 10 minut. 

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...