Zapiekane POLĘDWICZKI w BOCZKu
Składniki
4 polędwiczki wieprzowe
16 plasterków chudego boczku
2 suszone pomidory z oliwy
po 1 łyżce mąki i masła
1/2 szklanki mleka
3 łyżki keczupu
2 łyżki marynowanego pieprzu
sól, ostra papryka, przyprawa do mięs
świeży majeranek do dekoracji
Wykonanie:
Polędwiczki umyć, oczyścić, pokroić
w poprzek na kawałki długości około 5 centymetrów, oprószyć solą
i papryką.
Plastry boczku posmarować keczupem, posypać łyżką przyprawy do mięs i marynowanym pieprzem. Owinąć nimi polędwiczki, spiąć wykałaczkami, ułożyć w naczyniu do zapiekania.
Masło rozpuścić w rondlu, zasmażyć w nim mąkę. Rozprowadzić mlekiem, zagotować, dodać drobno pokrojone pomidory, doprawić do smaku. Sosem zalać mięso w naczyniu żaroodpornym. Piec w temp. 200°C przez 30 min. Dekorować majerankiem.
Plastry boczku posmarować keczupem, posypać łyżką przyprawy do mięs i marynowanym pieprzem. Owinąć nimi polędwiczki, spiąć wykałaczkami, ułożyć w naczyniu do zapiekania.
Masło rozpuścić w rondlu, zasmażyć w nim mąkę. Rozprowadzić mlekiem, zagotować, dodać drobno pokrojone pomidory, doprawić do smaku. Sosem zalać mięso w naczyniu żaroodpornym. Piec w temp. 200°C przez 30 min. Dekorować majerankiem.