wtorek, 10 października 2017

ZAPIEKANE POLĘDWICZKI W BOCZKU

Zapiekane POLĘDWICZKI w  BOCZKu


Składniki

4 polędwiczki wieprzowe
16 plasterków chudego boczku
2 suszone pomidory z oliwy
po 1 łyżce mąki i masła
1/2 szklanki mleka
3 łyżki keczupu
2 łyżki marynowanego pieprzu
sól, ostra papryka, przyprawa do mięs
świeży majeranek do dekoracji

Wykonanie:

Polędwiczki umyć, oczyścić, pokroić w poprzek na kawałki długości około 5 centymetrów, oprószyć solą i papryką.

Plastry boczku posmarować keczupem, posypać łyżką przyprawy do mięs i marynowanym pieprzem. Owinąć nimi polędwiczki, spiąć wykałaczkami, ułożyć w naczyniu do zapiekania.

Masło rozpuścić w rondlu, zasmażyć w nim mąkę. Rozprowadzić mlekiem, zagotować, dodać drobno pokrojone pomidory, doprawić do smaku. Sosem zalać mięso w naczyniu żaroodpornym. Piec w temp. 200°C przez 30 min. Dekorować majerankiem. 




Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...