czwartek, 5 października 2017

Surówka z selera naciowego i jabłka



Surówka z selera naciowego i jabłka


Składniki

 5 - 6 łodyg selera naciowego
 1 jabłko
 1 łyżka uprażonego słonecznika
Sos:
 2 łyżki soku z cytryny
 2 - 3 łyżki jogurtu greckiego
 1 łyżeczka majonezu
 sól
 pieprz

Sposób przygotowania:


 Seler umyć i pokroić w poprzek na cienkie kawałeczki.
Jabłko obrać ze skórki i pokroić na kawałeczki wielkością pasujące do selera.
Ziarno słonecznika uprażyć na suchej patelni (pilnować by się nie przypalił).
Składniki sosu dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Sosem polać pokrojonego selera i jabłko, wymieszać. Ilość sosu dostosować do swoich upodobań.
Wierzch surówki posypać uprażonym słonecznikiem.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...