Surówka z selera naciowego i jabłka
Składniki
5 - 6 łodyg selera naciowego
1 jabłko
1 łyżka uprażonego słonecznika
Sos:
2 łyżki soku z cytryny
2 - 3 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżeczka majonezu
sól
pieprz
1 jabłko
1 łyżka uprażonego słonecznika
Sos:
2 łyżki soku z cytryny
2 - 3 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżeczka majonezu
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Seler umyć i pokroić w poprzek na cienkie kawałeczki.
Jabłko obrać ze skórki i pokroić na kawałeczki wielkością pasujące do selera.
Ziarno słonecznika uprażyć na suchej patelni (pilnować by się nie przypalił).
Składniki sosu dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Sosem polać pokrojonego selera i jabłko, wymieszać. Ilość sosu dostosować do swoich upodobań.
Wierzch surówki posypać uprażonym słonecznikiem.
Jabłko obrać ze skórki i pokroić na kawałeczki wielkością pasujące do selera.
Ziarno słonecznika uprażyć na suchej patelni (pilnować by się nie przypalił).
Składniki sosu dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Sosem polać pokrojonego selera i jabłko, wymieszać. Ilość sosu dostosować do swoich upodobań.
Wierzch surówki posypać uprażonym słonecznikiem.