Surówka z pora i selera naciowego
Składniki:
Por 1 szt.
Seler naciowy łodyga 5 szt.
Jabłko (kwaskowe) 1 szt.
1 cebula
Kolendra świeża lub suszona 1 łyżeczka
Sok z cytryny 1 łyżka
Jogurt grecki 1 - 2 łyżki
Pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Pora umyć, cebulę obrać, przekroić wzdłuż na pół i pokroić na cienkie półplasterki. Wymieszać z 1/2 łyżeczki soli.
Selera naciowego umyć i pokroić w poprzek na niezbyt grube kawałeczki. Wymieszać z 1/2 łyżeczki soli.
Jabłko obrać ze skórki i pokroić na drobne słupki wielkością zbliżone do selera. Pokrojone jabłko skropić sokiem z cytryny, aby nie zmieniło koloru.
Wszystkie składniki sałatki wymieszać z jogurtem i kolendrą, doprawić do smaku pieprzem i solą.