czwartek, 5 października 2017

Surówka z pora i selera naciowego

Surówka z pora i selera naciowego

Składniki:

Por 1 szt.
Seler naciowy łodyga 5 szt.
Jabłko (kwaskowe) 1 szt.
 1 cebula
Kolendra świeża lub suszona 1 łyżeczka
Sok z cytryny 1 łyżka
Jogurt grecki 1 - 2 łyżki
Pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:


Pora umyć, cebulę obrać, przekroić wzdłuż na pół i pokroić na cienkie półplasterki. Wymieszać z 1/2 łyżeczki soli.

Selera naciowego umyć i pokroić w poprzek na niezbyt grube kawałeczki. Wymieszać z 1/2 łyżeczki soli.

Jabłko obrać ze skórki i pokroić na drobne słupki wielkością zbliżone do selera. Pokrojone jabłko skropić sokiem z cytryny, aby nie zmieniło koloru.

Wszystkie składniki sałatki wymieszać z jogurtem i kolendrą, doprawić do smaku pieprzem i solą.



Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...