środa, 4 października 2017

Ćwiartki z kurczaka duszone w śmietanie

Ćwiartki z kurczaka duszone w śmietanie


Składniki:

5 ćwiartek z kurczaka
Spora garść tymianku oraz rozmarynu
Sól, pieprz do smaku
Czosnek świeży lub granulowany
Mąka
2 duże cebule
Śmietanka 30-36%
Olej do smażenia

Przygotowanie:

Z ćwiartek z kurczaka zdjąć skórę ( nie będzie już nam potrzebna), mięso posolić, natrzeć czosnkiem, posypać obficie pieprzem , rozmarynem oraz tymiankiem.
Najlepiej odłożyć przyprawione mięso na przynajmniej 30minut w chłodne miejsce.
Po tym czasie obtoczyć mięso w mące, obsmażyć na złoty kolor na gorącym oleju i przełożyć do szerszego rondla.
Na pozostałym oleju po smażeniu mięsa podsmażyć drobno posiekane 2 spore cebule, dorzucając 4-5 liści laurowych oraz 4-5 kulek ziela angielskiego. Gdy cebula się zeszkli podlać ciepłą wodą (około ¾ szklanki), ewentualnie doprawić i podlać tym mięso.
Dusić pod przykryciem do miękkości. Sos zagęścić śmietanką 30-36% i obficie posypać zieleniną koperkiem lub natką pietruszki.
Mięso wychodzi bardzo smaczne aromatyczne i delikatne.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...