środa, 4 października 2017

GRZYBOWA Z KASZĄ I ZIEMNIAKAMI

GRZYBOWA Z KASZĄ I ZIEMNIAKAMI


Składniki:

300 g grzybów
1 cebula
1 ząbek czosnku
5 średnich ziemniaków
1 duża marchew
1 korzeń pietruszki
800 ml bulionu warzywnego
100 g kaszy np. gryczanej
1 łyżka klarowane
50 g kwaśnej śmietany
odrobina octu winnego
2 liście laurowe
       sól i pieprz
natka pietruszki

Wykonanie:

Grzyby oczyść i pokrój w plasterki. W garnku rozgrzej masło, wrzuć posiekaną cebulę, a gdy się zeszkli, dodaj obraną i pokrojoną marchewkę, pietruszkę, grzyby i czosnek przeciśnięty przez praskę. Duś 5 minut na małym ogniu (w razie potrzeby podlej odrobiną wody).

Dodaj kaszę opłukaną na sitku. Wlej bulion i wrzuć liście laurowe. Całość gotuj przez 5 minut, a następnie dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Przykryj i gotuj, aż kasza oraz warzywa będą miękkie.

Śmietanę rozbełtaj z kilkoma łyżkami gorącej zupy, po czym wlej do garnka i wszystko dokładnie wymieszaj. Zupę dopraw do smaku pieprzem i solą oraz odrobiną octu.
 Posyp posiekaną pietruszką zupę. 




Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...