GRZYBOWA Z KASZĄ I ZIEMNIAKAMI
Składniki:
300 g grzybów
1 cebula
1 ząbek czosnku
5 średnich ziemniaków
1 duża marchew
1 korzeń pietruszki
800 ml bulionu warzywnego
100 g kaszy np. gryczanej
1 łyżka klarowane
50 g kwaśnej śmietany
odrobina octu winnego
2 liście laurowe
sól i pieprz
natka pietruszki
Wykonanie:
Grzyby oczyść i pokrój w plasterki. W garnku rozgrzej masło, wrzuć posiekaną cebulę, a gdy się zeszkli, dodaj obraną i pokrojoną marchewkę, pietruszkę, grzyby i czosnek przeciśnięty przez praskę. Duś 5 minut na małym ogniu (w razie potrzeby podlej odrobiną wody).
Dodaj kaszę opłukaną na sitku. Wlej bulion i wrzuć liście laurowe. Całość gotuj przez 5 minut, a następnie dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Przykryj i gotuj, aż kasza oraz warzywa będą miękkie.
Śmietanę rozbełtaj z kilkoma łyżkami gorącej zupy, po czym wlej do garnka i wszystko dokładnie wymieszaj. Zupę dopraw do smaku pieprzem i solą oraz odrobiną octu.
Posyp posiekaną pietruszką zupę.
Dodaj kaszę opłukaną na sitku. Wlej bulion i wrzuć liście laurowe. Całość gotuj przez 5 minut, a następnie dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Przykryj i gotuj, aż kasza oraz warzywa będą miękkie.
Śmietanę rozbełtaj z kilkoma łyżkami gorącej zupy, po czym wlej do garnka i wszystko dokładnie wymieszaj. Zupę dopraw do smaku pieprzem i solą oraz odrobiną octu.
Posyp posiekaną pietruszką zupę.