środa, 4 października 2017

Składniki na nalewkę z czarnej rzepy

Składniki na nalewkę z czarnej rzepy


sok z czarnej rzepy
alkohol o mocy 70%

lub:


tarta czarna rzepa
alkohol o mocy 70%


Ilość składników zależy od ilości nalewki jaką chcemy uzyskać. I tak sok z czarnej rzepy mieszamy ze spirytusem 70% w proporcji 1:1. 
Natomiast jedną część tartej czarnej rzepy mieszamy z pięcioma częściami alkoholu.

Bez względu na to, którą opcję wybraliśmy nastaw w szczelnie zamkniętym słoju trzymamy przez dwa tygodnie. Po tym czasie zawartość słoja dokładnie filtrujemy a nalewkę trzymamy zamkniętą w butelce.


W celach leczniczych nalewkę z czarnej rzepy zażywamy 2-3 razy dziennie w ilości 10 ml rozcieńczonych w kieliszku w wodą. 



Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...