Krokiety bez naleśników
Farsz do bułek może być różny, ze szpinakiem, z grzybami, kapustą itp.
Składniki:
6 dużych bułek ( nie mogą być dmuchane )
600 g pieczarek
4 jajka ugotowane na półtwardo
1 pęczek szczypiorku
20 dag szynki
15 – 20 dag tartego żółtego sera
0,5 litra mleka
sól i pieprz do smaku
600 g pieczarek
4 jajka ugotowane na półtwardo
1 pęczek szczypiorku
20 dag szynki
15 – 20 dag tartego żółtego sera
0,5 litra mleka
sól i pieprz do smaku
Farsz:
Pieczarki drobno pokroić i podsmażyć
Szynkę i jajka również drobno pokroić, szczypiorek posiekać.
Wszystko razem wymieszać, dodać ser, po czym doprawić solą i pieprzem.
Każdą bułkę przepołowić na dwie połówki
Środki z bułek wydrążyć, po czym każdą wydrążoną połówkę zanurzyć na około 3- 5 sekund w mleku.
(W zależności jak twarda jest skórka)
Pieczarki drobno pokroić i podsmażyć
Szynkę i jajka również drobno pokroić, szczypiorek posiekać.
Wszystko razem wymieszać, dodać ser, po czym doprawić solą i pieprzem.
Każdą bułkę przepołowić na dwie połówki
Środki z bułek wydrążyć, po czym każdą wydrążoną połówkę zanurzyć na około 3- 5 sekund w mleku.
(W zależności jak twarda jest skórka)
Każdą połówkę bułki nadziać farszem i ścisnąć miejsce przecięcia.
Moczyć najpierw w jajku, a potem w bułce tartej.
Smażyć na gorącym tłuszczu ze wszystkich stron.
Smażyć na gorącym tłuszczu ze wszystkich stron.