Mielone z grilla i z patelni
Składniki:
600 g mięsa mielonego u mnie z łopatki wieprzowej ale może też być mieszane
2-3 płaskie łyżki czerwonej papryki w proszku
1 spora łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
Czosnek granulowany lub 2 ząbki drobno posiekanego wg uznania
Pieprz czarny świeżo mielony, sól do smaku
ok 50-60 ml bardzo zimnej wody
Wykonanie:
Mięso dokładnie wyrabiamy z przyprawami dolewając ok 50-60ml zimnej wody. Najlepiej gdy zostawimy je na noc w lodówce wtedy przejdzie ładnie smakami oraz też będzie je łatwiej formować.
Po tym czasie jeszcze raz wyrobić mięso i formować w kształcie wałeczka.
Można smażyć je na patelni grillowej kilkakrotnie przewracając aby ładnie się usmażyły ale też doskonale nadają się na grilla podane z ulubioną sałatą i sosem czosnkowym.