środa, 4 października 2017

Mielone z grilla i z patelni

Mielone z grilla i z patelni





Składniki: 

600 g mięsa mielonego u mnie z łopatki wieprzowej ale może też być mieszane
2-3 płaskie łyżki czerwonej papryki w proszku
1 spora łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
Czosnek granulowany lub 2 ząbki drobno posiekanego wg uznania
Pieprz czarny świeżo mielony, sól do smaku
ok 50-60 ml bardzo zimnej wody

Wykonanie:

Mięso dokładnie wyrabiamy z przyprawami dolewając ok 50-60ml zimnej wody.  Najlepiej gdy zostawimy je na noc w lodówce wtedy  przejdzie ładnie smakami oraz też będzie je łatwiej formować.
Po tym czasie jeszcze raz wyrobić mięso i formować w kształcie wałeczka.
Można smażyć je na patelni grillowej kilkakrotnie przewracając aby ładnie się usmażyły ale też doskonale nadają się na grilla podane z ulubioną sałatą i sosem czosnkowym.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...