środa, 4 października 2017

Co i ile jeść przy cukrzycy typu



Co i ile jeść przy cukrzycy typu II



Wiele osób boryka się z cukrzyca. Z nią po prostu trzeba nauczyć się żyć. Często jako cukrzycy jesteśmy pytani co wy możecie jeść. Otóż bardzo ważne jeść małe porcje , ale często, przynajmniej pięć razy dziennie i z odpowiednią liczbą kalorii.
 Podam przykładowe zestawienia dzienne z rozpisanymi kaloriami na poszczególne dni. Nie jest to żelazna zasada, bo każdy człowiek musi być indywidualnie zdiagnozowany, ale na początek będziemy wiedzieć o co się zaczepić

Dzienna dawka kalorii ok. 1500

I dzień

Śniadanie: 
chleb żytni razowy (70 g) (dwie kromki), cienko posmarowane masłem (10 g), z polędwicą sopocką (40 g), sałatą (20 g) i pomidorem (70 g), pomarańcza (130 g), zielona herbata
II śniadanie: 
jogurt (150 g) z płatkami owsianymi (50 g), orzechy laskowe (20 g), brzoskwinia (100 g)
Obiad: 
Zupa koperkowa (350 g) dorsz pieczony w folii z ziołami (180 g), ryż brązowy (80 g), brokuł gotowany (250 g), oliwa z oliwek (10 g)
Podwieczorek: 
sok pomidorowy (300 g)
Kolacja: 
serek wiejski lekki (150 g) z ogórkiem, szczypiorkiem, rzodkiewką


II dzień

Śniadanie: pumpernikiel (90 g) (dwie kromki), posmarowany twarożkiem (100 g), z rzodkiewką (30 g), kawa zbożowa z mlekiem 1,5%, kiwi (100 g)
II śniadanie: gruszka (100 g), jogurt 1,5% (250 g) z musli (50 g)
Obiad: barszcz czerwony (350 g) mięso z piersi kurczaka bez skóry (180 g) duszone z cukinią (100 g) i pomidorami (250 g), oliwa z oliwek (10 g), natka pietruszki, koperek. Kasza gryczana (80 g).
Podwieczorek:
 sok wielowarzywny (300 g)
Kolacja:
 tuńczyk w sosie własnym (150 g) z sałatą (40 g), kukurydzą (30 g), pomidorem (50 g)

III dzień


Śniadanie: 
chleb razowy (2 kromki) (70 g), cienko posmarowany masłem (10 g), z szynką z indyka (40 g), sałatą (20 g), pomidorem (50 g), papryką (80 g), nektarynka (100 g), herbata czerwona
II śniadanie: 
maliny (150 g), kefir (300 g)
Obiad:
 zupa krem z pomidorów (350 g) chuda cielęcina (150 g) duszona z selerem naciowym (50 g), cykorią (40 g), papryką (80 g), pieczarkami (60 g) i pomidorami (60 g), oliwa z oliwek (10 g), 2 ziemniaki gotowane (150 g)
Podwieczorek: twarożek ze szczypiorkiem (200 g) i kiełkami fasoli mung (20 g), grejpfrut (170 g)
Kolacja:
 omlet ze szpinakiem (160 g) i czosnkiem, surówka z marchewki i jabłka (80 g)
IV dzień
Śniadanie: 
chleb pełnoziarnisty (60 g) (dwie kromki), z serkiem homogenizowanym (np. Bieluch) (100 g), ogórek (40 g), szczypiorek, papryka (80 g), jabłko (100 g)
II śniadanie: 
borówka amerykańska (150 g), jogurt (150 g)
Obiad: 
zupa kalafiorowa (350 g) papryka faszerowana: papryka (400 g), pierś z kurczaka (100 g), pieczarki (50 g), cukinia (40 g), cebula (20 g), seler naciowy (50 g), kapusta kiszona (120 g), oliwa z oliwek (15 g)

Podwieczorek: 
sałatka: ananas świeży (50 g), arbuz (50 g), pomarańcza (50 g) Kolacja: risotto z mięsem drobiowym i warzywami (200 g)


V dzień


Śniadanie: 
bułka razowa z ziarnami (70 g), masło (10 g), jajko na twardo (100 g), rzodkiewka (30 g), ogórek (50 g), gruszka (150 g), herbata zielona
II śniadanie: 
sałatka z kapusty pekińskiej, papryki i ogórka małosolnego (120 g)
Obiad: 
zupa grzybowa (350 g) pulpety z dorsza (120 g), kasza jęczmienna (80 g), kalafior (80 g), mizeria z jogurtem (60 g)
Podwieczorek: 
serek wiejski 3% (150 g), pestki słonecznika (20 g), pestki dyni (20 g), nektarynka (100 g)
Kolacja:
 leczo (400 g): pierś kurczaka (130 g), papryka (45 g), cukinia (45 g), bakłażan (45 g), pieczarki (45 g), pomidory (45 g), seler naciowy (45 g)

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...