Zupa z selera naciowego
Składniki:
750 g selera naciowego
125 g cebulki
50 g masła albo kilka łyżek oliwy
1 litr rosołu z kurczaka
1 pęczek natki pietruszki
2 żółtka
125 ml słodkiej śmietany
3 łyżki białego wina
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Seler myjemy i razem z zielonymi częściami kroimy. Cebulkę kroimy w kostkę. Podsmażamy ją na maśle lub oliwie, dodajemy pokrojony seler. Dusimy razem około 8 minut. Dodajemy natkę pietruszki i zalewamy rosołem z kurczaka. Gotujemy pod przykryciem przez około 35 minut. Następnie zupę miksujemy. Żółtka, śmietanę i białe wino roztrzepujemy, mieszamy z wywarem i zestawiamy garnek z ognia. Na koniec doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.